wtorek, 20 stycznia 2015

Kajzerka z boczkiem, warzywami i jajkiem

Dawno nie zaglądaliśmy do mojej kuchni, prawda? Tak więc dziś nadrabiam zaległości i prezentuję mój autorski przepis na coś co się nie nazywa, ale niesamowicie stawia na nogi po długiej nieprzespanej nocy ;)
Kiedy mówimy o śniadaniu dla osoby cierpiącej na poranny poalkoholowy beton zazwyczaj pierwsze co przychodzi na myśl to jajeczniczka. Ale jajko można serwować na wiele dużo ciekawszych sposobów.
Oto moja propozycja.


Kajzerka nadziewana jajkiem i warzywami na bekonie. Prawda, że wygląda zajebiście. Bułka pełni tutaj rolę pojemnika na wszystkie składniki, a jednocześnie chrupiącego dodatku.

Składniki (na 9 sztuk):
- 9 kajzerek
- kilka plastrów boczku
- pół papryki
- mała czerwona cebula
- dwie garście zielonych oliwek
- dwa pomidory
- 9  jajek
- sól, pieprz, cząber, majeranek, zioła prowansalskie
- odrobina masła

No to po kolei

Na wstępie ścinamy wierzch i wydrążamy z bułki środek. Ja robię to przy użyciu łyżki.


Plastry boczku wysmażamy na patelni (na delikatnym ogniu) na półchrupko. Oczywiście nie dodajemy do patelni ani grama tłuszczu. Po ściągnięciu z patelni boczek lekko odsączamy przy użyciu ręczników papierowych.


W międzyczasie przygotowujemy warzywa, które trafią do bułek wraz z bekonem.


Ścianki kajzerki od środka smarujemy masłem/margaryną (aby bułka pozostała miękka w środku). Oczywiście wykonujemy tą czynność przy użyciu łyżki, która penetruje pieczywo nawet w najbardziej niedostępnych zakamarkach. Następnie bułki wykładamy podsmażonymi plastrami boczku.


Teraz przyszedł czas na warzywa i przyprawy.


Do każdej bułki wbijamy jajko...


... i wszystko razem ląduje w piekarniku gdzie w temperaturze ok. 160°C będzie się piekło przez około 30 minut. Niestety, aż tyle czasu potrzebuje jajko, żeby się ściąć. 
Dziesięć minut przed końcem pieczenia do piekarnika na kratce wrzucamy wierzchy od kajzerek.



I gotowe. 



Cóż mogę życzyć. Chyba tylko smacznego.

Inne moje przepisy znajdziesz ->tutaj<-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz